Kızılırmak Deltasında Leyleklerin Göç Yolculuğu Başladı
UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’nde yer alan 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leyleklerin göç yolculuğu yaklaşık 2 hafta önce başladı. Leyleklerin günde 120 kilometreye kadar uçabildiğini belirten Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Sulak Alanlar Müdürü Kadir Yılmaz, şunları söyledi: Göç eden yetişkin bireylere yetişemeyen veya hasta olan leylekler burada hayatta kalmak zorunda kalıyor. Bir sonraki göç dalgasına yetişemezlerse doğal hayatta gördükleri besinlerle beslenmeye devam edeceklerini ve hayatta kalacaklarını söyledi.
Samsun’un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Süreksizler Listesi’nde yer alan 56 bin hektarlık Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki leylekler, kesintisiz olarak güneydeki sıcak iklimlere doğru ilerlerken, göç edemediler ve doğum yaptılar deltada kaldılar. Mart ayında deltaya gelen leylekler ağustos ayı sonlarında göç etmeye başladı. Leyleklerin günde 150-200 kilometreye kadar uçabildiğini belirten Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ve Sulak Alanlar Müdürü Kadir Yılmaz, şunları söyledi: Göç eden yetişkin bireylere ayak uyduramayan veya hasta olan leylekler burada hayatta kalmak zorunda. Bir sonraki göç dalgasına yetişemezlerse doğal hayatta gördükleri besinlerle beslenmeye devam ederek yaşamlarını sürdüreceklerini söyledi.
YUVALARIN YÜZDE 97’Sİ AĞAÇLARIN ÜZERİNDE
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde leyleklerin barınma, beslenme ve üreme alanlarının bulunduğunu belirten Yılmaz, mart ayı itibarıyla bölgeye gelen leyleklerin yaz aylarını burada geçirdiğini söyledi. Deltada 950 üreyen çift bulunmaktadır. Bu sayı giderek artıyor. Leylekler çoğunlukla çatı, baca, elektrik ve telefon direği gibi insan yapılarının üzerinde yuva yapar; Deltadaki ağaçlara ve dişbudak ağaçlarına yuva yaparlar. Deltadaki yuvaların yüzde 97’si ağaçlarda bulunuyor. Bu durum ülkemizde sadece Kızılırmak Deltasında görülmektedir. Ülke genelinde leylek popülasyonu azalırken deltada popülasyonunun arttığını gözlemliyoruz. Bunun nedeni deltadaki yiyeceğin bolluğudur. Leylekler burada 3 veya 4 yavruya kadar yavrularını yetiştirebilirler. Ortalama bir aylık kuluçka döneminin ardından bölgedeki yuvalarda yavru leylekler görmeye başlıyoruz” dedi.
‘YAZIN YENİSİ OLARAK YENİDEN GELİYORLAR’
Yavru leyleklerin ağustos ayına kadar yetişkin hale geldiklerini ve sonrasında güneye göç etmeye hazır hale geldiklerini belirten Yılmaz, “Leylekler 4 bin metre yüksekliğe kadar uçabilen türlerdir. 4 bin metreye kadar yükseliyor, ardından hava akımını yakalayıp göçünü tamamlıyor. Günde 7 ila 10 saatin ortasında uçabilirler. Günde 150-200 kilometre yol kat eden leyleklerin 300-400 kilometreye kadar uçabildikleri de gözlemleniyor. Leylek ormanı dediğimiz bölgede bir ağacın üzerinde 3-5 adet yuva bulunmaktadır. Mart ve ağustos aylarının ortasında burada bulunan gözetleme kulesi sayesinde ziyaretçilerimiz leyleklerin her aşamasını net bir şekilde gözlemleyebilmektedir. Göçlerini tamamladıktan sonra kışı Mozambik, Kenya ve Mısır bölgelerinde geçirirler ve Mart ayı itibarıyla yazın habercisi olarak deltamıza geri dönerler.